Dzisiaj jest: Poniedziałek
Ignacy, Iga, Ignacja, Żegota, Jan,
Marlena, Odilla, Roman, Seweryn, Teodor,
Włościsław

23 Października 1950 r. :
Rozpoczął się proces b. członków Wileńskiego Okręgu AK, w którym oskarżeni zostali: ppłk Antoni Olechnowicz, kpt. Henryk Borowski ps. 'Trzmiel', mjr Zygmunt Szendzielarz, ppor. Lucjan Minkiewicz ps. 'Wiktor', Lidia Lwow ps. 'Lala', Wanda Minkiewicz ps. 'Danka'. Wszyscy, oprócz kobiet, zostali skazani 2 listopada 1950 przez sędziego Mieczysława Widaja na wielokrotną karę śmierci. Wyrok wykonano 8 lutego 1951 w więzieniu na Mokotowie.
Porady prawne PDF Drukuj Email
poniedziałek, 06 grudnia 2010 18:18

Fundacja Polskiego Państwa Podziemnego realizując przypisane jej zadanie statutowe - opieki nad środowiskiem niepodległościowych organizacji kombatanckich, uruchamia punkt porad prawnych.

Porady będą udzielane bezpłatnie przez prawników z Adwokatów, Radców Prawnych i Doradców Podatkowych Roman Kowalik i Wspólnicy w pierwszą i trzecią środę każdego miesiąca w godz. od 16.00 do 17.00 w siedzibie Fundacji na VIII p. w budynku PASTY przy ulicy Zielnej 39.

Pomocą objęci są członkowie Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej i ich współmałżonkowie.

Porady nie obejmują spraw związanych z wewnętrznymi problemami funkcjonowania Związków Kombatanckich, przygotowywania pism procesowych oraz reprezentacji w sprawie.

Istnieje możliwość zlecenia prawnikom podjęcia prowadzenia konkretnych spraw w trybie osobnych uzgodnień.

Zmieniony: czwartek, 28 sierpnia 2014 14:11