Dzisiaj jest: Poniedziałek
Ignacy, Iga, Ignacja, Żegota, Jan,
Marlena, Odilla, Roman, Seweryn, Teodor,
Włościsław

23 Października 1950 r. :
Rozpoczął się proces b. członków Wileńskiego Okręgu AK, w którym oskarżeni zostali: ppłk Antoni Olechnowicz, kpt. Henryk Borowski ps. 'Trzmiel', mjr Zygmunt Szendzielarz, ppor. Lucjan Minkiewicz ps. 'Wiktor', Lidia Lwow ps. 'Lala', Wanda Minkiewicz ps. 'Danka'. Wszyscy, oprócz kobiet, zostali skazani 2 listopada 1950 przez sędziego Mieczysława Widaja na wielokrotną karę śmierci. Wyrok wykonano 8 lutego 1951 w więzieniu na Mokotowie.
Uroczystości na Pl. Powstańców Warszawy PDF Drukuj Email
czwartek, 03 sierpnia 2017 14:26

Uroczystości Baonu "Kiliński" na Pl. Powstańców Warszawy

Jak co roku 31 lipca, w przeddzień kolejnej rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego żołnierze batalionu „Kiliński” Światowego Związku Żołnierzy  AK, wraz z rodzinami spotkali się na pl. Powstańców Warszawskich, aby oddać hołd poległym koleżankom i kolegom. W tym miejscu zaczęli oni nierówną walkę z Niemcami 73 lata temu. W pierwszych godzinach powstania zdobyto Prudential, ówczesny najwyższy budynek w stolicy. Jerzy Frymus, ps. Garbaty zawiesił flagę na szczycie wieżowca, który dostał się w ręce powstańców. Uroczystość zakończyło złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod pomnikiem.

Zdjęcia: J. Mystkowski

EP