Dzisiaj jest: Wtorek
Sydonia, Teodor, Więcemir

Zodiak: Panna

19 Września 1940 r. :
Witold Pilecki pozwolił się aresztować Niemcom w łapance ulicznej, by dostać się w celach wywiadowczych do KL Auschwitz.
Obchody 73 rocznicy zdobycia PAST-y PDF Drukuj Email
poniedziałek, 28 sierpnia 2017 13:30

73 rocznica zdobycia gmachu PAST-y

Dzień po przypadającej 20 sierpnia rocznicy zdobycia budynku PAST-y przez żołnierzy z batalionu „Kiliński” i wspomagające go inne oddziały powstańcze, 21 sierpnia 2017 r., uczczono pamięć Powstańców Warszawskich, którzy walczyli o ten gmach. Przedstawiciele żołnierzy Armii Krajowej, posłowie,  przedstawiciele władz miasta i dzielnicy Śródmieście, oraz przedstawiciele organizacji kombatanckich złożyli kwiaty i zapalili znicze pod tablicą, upamiętniającą walczących.

W dalszej części uroczystości zebrani wysłuchali wspomnień płk. Stanisława Brzosko ps. „Socha”, kawalera VM, dowódcy kompanii, który zrelacjonował przebieg działań, podkreślając niezwykłą odwagę dowódcy batalionu, rtm. Henryka „Leliwy” Roycewicza. Wyraził też nadzieję, że skoro dziś pamięć o Powstaniu jednoczy tak wiele osób, to nawet gdy zabraknie Powstańców, historia tamtych dni będzie przekazywana następnym pokoleniom.

Pełniący obowiązki szefa Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk porównał zdobycie PAST-t do jednego z najważniejszych zwycięstw Powstańców, do zdobycia Monte Cassino. Wskazał również na to, że w tym budynku bije serce wielu organizacji kombatanckich. Tu mają swoją siedzibę Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej oraz Fundacja Polskiego Państwa Podziemnego i tu spotykają się Powstańcy, żołnierze Armii Krajowej.

Na zakończenie uroczystości odbył się koncert Trupy Teatralnej „Warszawiaki”.

fot. J. Mystkowski

fot. J. Mystkowski