Odwiedza nas 111 gości oraz 0 użytkowników.

Dzisiaj 51

Wczoraj 47

W tym tygodniu 197

W tym miesiącu 1228

Łącznie 255363

Przedpremierowy pokaz filmu „Oni szli Szarymi Szeregami”

8 stycznia br. w gościnnie użyczonej Sali Centrum Edukacji Historycznej Fundacji Polskiego Państwa Podziemnego, w gmachu PAST-y przy ul. Zielnej 39 w Warszawie odbyła się pierwsza, przedpremierowa projekcja najnowszego filmu Fundacji Filmowej Armii Krajowej pt. „Oni szli Szarymi Szeregami”.

Film w reż. Mariusza Malca jest 22 pozycją Fundacji Filmowej AK. Trwa 1 godz. 25 minut i opowiada o wojennej historii Związku Harcerstwa Polskiego, działającego od 27 września 1939 r. pod konspiracyjną nazwą „Szarych Szeregów”. Film realizowano z myślą o współczesnej młodzieży, chcąc przybliżyć jej losy pokolenia dorastającego w czasie wojny i uczestniczącego w różnych formach walki z okupantami. Poczynając od najmłodszych, 12-14 letnich „Zawiszaków”, poprzez „Bojowe Szkoły”- przygotowujące do walki aż po „Grupy Szturmowe” stanowiące trzon Kedywu Armii Krajowej i prowadzące bezpośrednie działania zbrojne.

Film zrealizowano w formule fabularyzowanego dokumentu. Oprócz relacji 15 żyjących jeszcze żołnierzy Szarych Szeregów”, w części fabularnej widzowie obejrzeć mogą głośne akcje tzw. małego sabotażu oraz walki: m.in. odbicia więźniów pod Celestynowem, obrony magazynu broni, zamachów itp. Szereg scen filmu nawiązuje do akcji spopularyzowanych przez książkę Aleksandra Kamińskiego „Kamienie na szaniec”, znajdującą się w kanonie szkolnych lektur.

Zamierzeniem Fundacji Filmowej AK jest jak najszersze rozpowszechnianie tego filmu w szkołach, wojsku, na płytach DVD a także w TV.

Płyty w formacie DVD będą dostępne w sklepie Księgarni Warszawskiej już w lutym br.